Plantseizoen

Standplaatsinrichting;


Nu het plantseizoen weer is aangebroken is het noodzakelijk om voor goede groeiomstandigheden voor de boom te zorgen. Mocht er weer een droge zomer komen, dan zijn er mogelijkheden om de bomen tegen uitval te beschermen.

1. Een voldoende groot plantgat is natuurlijk een eerste vereist zonder storende lagen. Vooronderzoek met een Penetrometer geeft een beeld van verdichting van een storende ondergrond, maximaal 3 MPa.
2. Voor een beeld zonder storende boompalen kan een ondergrondse kluitverankering, Duckbill, een oplossing zijn. Bijkomend voordeel is dat de boom zelf actiever gaat wortelen omdat er wel beweging in de stam mogelijk is. Onderzoek heeft aangetoond dat boompalen de boom “lui” maken omdat er voldoende steun aanwezig is.
3. Een beluchting systeem aan de buitenzijde van het plantgat zorgt dat de boomwortels hiernaartoe groeien. Gelegd op een diepte van 0,70 tot 1 meter gaan de wortels ook naar beneden groeien. Er is keuze uit een drietal type beluchting systemen; BELU, VENTI en BELU 45% Een beluchting systeem is geen bewatering systeem, enkel indien noodzakelijk na enkele jaren kan het hiervoor gebruikt worden. Een infiltratie of bewateringsslang komt op de kluit.
4. Om in het plantgat een vochtbinder te gebruiken hoeft er ook minder water gegeven te worden. Verder geeft het aanbrengen van mycorrhiza een activatie van het bodemleven. Deze mycorrhiza kan eenvoudig in korrelvorm worden aangebracht. Ook het gebruik van een vochtbinder zorgt dat de grond in het plantgat minder snel uitdroogt. Deze vochtbinder is in de eerste jaren actief.
5. Bewatering kan effectiever zijn door gebruik te maken van een gietrand, een kokosmulchschijf op de toplaag binnen de cirkel van de gietrand voorkomt dichtslaan van de grond bij watergeven en verminderd onkruidgroei. Ook zijn hiervoor strokorrels te gebruiken die bij het vochtig worden uit elkaar vallen en een afdekking geven.
6. Wordt er toch voor boompalen gekozen dan zijn er diverse bevestigingsmaterialen zoals autogordel, jute boomband en kokosboomband. Deze laatste twee zijn natuurlijk materiaal en verteren na enige tijd waardoor ingroei van het band in boom wordt voorkomen.
7. Liggen er naast de plantgaten kabels, leidingen of verharding dan kan een antiwortelfolie gebruikt worden als barrière. Antiwortelfolie is waterdicht is kan dus niet horizontaal gebruikt worden.
8. Hebben de bomen het toch moeilijk, zichtbaar door het hangen van bladeren, dan is er nog antiverdamping. Deze vloeistof wordt onder en op de bladeren gespoten. Het product is enkele maanden werkzaam en breekt dan af.

Ten slotte geven de vaktechnische boeken Stadsbomenvademecum 2 A (groeiplaatsaspecten) en Stadsbomenvademecum 2 B (Groei en aanplant) een verder beeld van deze informatie.

Product en prijsinformatie is te vinden in de webshop of onder downloads.